Minecraft Hour of Code Designer

Minecraft Hour of Code Designer

23 Noi 2016 Altele

Mă bucur tare mult că anul acesta au fost parcă mai multe proiecte dedicate tinerilor care vor să învețe programare decât în alți ani. Suntem pe drumul cel bun.

Microsoft și Code.org au lansat săptămâna trecută Minecraft Hour of Code Designer, un tutorial de programare pentru elevi și profesori creat pentru Hour of Code, o campanie globală anuală desfășurată în cadrul Săptămânii Educației în Informatică, în perioada 5-11 decembrie.

MCHOC2016

 

Noul tutorial web, disponibil gratuit la http://code.org/minecraft, le permite programatorilor începători să creeze și să distribuie propria lor variantă de Minecraft. Microsoft considera că fiecare tânăr ar trebui să aibă oportunitatea de a învăța informatică, pentru că aceasta le dezvoltă abilitățile de rezolvare a problemelor și de gândire critică necesare în această lume alimentată de tehnologie.

Creat de designerii jocului Minecraft de la Mojang și Microsoft, în parteneriat cu Code.org, tutorialul permite elevilor să-și construiască propriul lor joc de Minecraft preluând tonul amuzant și experiența de utilizare prietenoasă a jocului original. În lume există peste 100 de milioane de jucători de Minecraft, iar tutorialul de anul trecut a stabilit un nou record pentru Hour of Code, cu peste 30 de milioane de oameni care l-au utilizat în întreaga lume pentru a învăța bazele informaticii. Anul acesta campania urmărește să atragă zeci de milioane în plus și să-i stimuleze pe elevi nu numai să înceapă, ci să și continue călătoria lor în învățarea tehnologiei computerelor. Tutorialul este disponibil în 10 limbi; începând cu lansarea de astăzi și până pe 5 decembrie acesta urmează să fie disponibil în alte 50 de limbi, inclusiv limba română.

Datorită popularității imense a jocului Minecraft la nivel global, Microsoft și Code.org consideră că tutorialul are potențialul de a fi accesat de oameni de toate vârstele, independent de gen – femeile și fetele reprezentând deja aproape 40% din baza globală de fani ai jocului (o cifră semnificativ mai mare decât procentul de femei implicate în informatică în prezent). Microsoft și Code.org lucrează la scară mondială cu școli, profesori și guverne, pentru a furniza beneficiile educației informatice în școli, centre de tip after – school și acasă, pentru ca toți tinerii să aibă acces la mijloace de educație pentru competențe în informatică, o necesitate economică și socială în această eră a transformării digitale. Media de vârstă a jucătorilor de Minecraft este de 29 de ani, permițând astfel profesorilor și elevilor să se întâlnească într-un punct comun.

maxresdefault

Potrivit datelor furnizate de PISA (Programme for International Student Assessment) pentru aproximativ 20 de țări, din Argentina până în Grecia și Regatul Unit al Marii Britanii, în medie numai aproximativ 30% din tinerii cu vârsta de 15 ani se descurcă în programarea unui computer. Aceasta are efecte profunde asupra educației și ocupării forței de muncă – la nivel global, în țările OCDE, mai puțin de 1 din 5 absolvenți de informatică fiind femei.

Recomandat celor cu vârsta începând de la 6 ani, Minecraft Hour of Code Designer încearcă să aducă elevii în contact cu bazele informaticii, încurajându-i să-și creeze propria experiență Minecraft, în care pot reprograma regulile jocului. Aceștia pot controla comportamentele oilor și ale altor creaturi din Minecraft, pot programa găinile să producă aur sau pot rescrie comportamentul personajelor pentru a fugi în loc să atace. În cadrul procesului, elevii folosesc interfața familiară de programare drag-and-drop a Code.org pentru a-și însuși conceptele informaticii precum programarea bazată pe obiecte, condiționarea evenimentelor și folosirea buclelor logice. Ajutați de o serie extinsă de tutoriale video, jucătorii deveniți programatori se confruntă cu o serie de 12 provocări, culminând cu crearea propriului lor mod de joc pe care îl pot apoi partaja ulterior cu prietenii.

În timp ce tutorialul este menit să ofere o experiență ghidată rapidă, de o oră, profesorii pot încerca și noul produs “Minecraft: Education Edition”, disponibil și în România, care s-a lansat la 1 noiembrie, fiind un produs cu funcții complete, proiectat să aducă magia jocului Minecraft în sala de clasă pentru planuri de lecții mai captivante pe termen lung. Profesorii care doresc să afle mai multe informații despre utilizarea jocului Minecraft în educație sunt invitați să viziteze http://education.minecraft.net/.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Shares