Telefoanele pliabile de la Mobile World Congress – Barcelona

Telefoanele pliabile de la Mobile World Congress – Barcelona

Totul la MWC a fost despre 5G, oriunde te uitai – 5G! 5G!. Dar adevăratele vedete ale celui mai mare târg de tehnologie mobilă din Europa, au fost telefoanele pliabile.

Exact ca și în cazul tehnologiei 5G, dezvoltatorii au luat-o un pic înaintea vremii ca să se laude că ei sunt primii care lansează un device revoluționar. Așa că, toate device-urile pliabile de la MWC erau ținute după cutii de sticlă, nu erau funcționale, păreau mai degrabă machete de care nu te puteai apropia. Unele aveau un video de prezentare care rula pe ele, altele erau expuse doar ca să vezi cât de cât cum arată – nici aia prea bine.

Device-urile pliabile pe care le-am văzut la Mobile World Congress:

  1. Galaxy Fold

Galaxy Fold are un ecran secundar de 4,6 inch, care este chiar primul ecran pe care îl vezi și locul unde sunt toți senzorii obișnuiți ai unui smartphone. Când o să vrei un ecran mai mare, Fold se deschide ca o carte pentru a folosi ecranul interior de 7,3 inch.

Pentru a realiza acest design fără nici o linie vizibilă pe ecran, Fold folosește un afișaj Flex Infinity – ecranul se poate flexa și se poate plia de sute de ori fără a se rupe. Cu ajutorul sistemului de operare Android, aplicațiile vor trece ușor și între dimensiunile de afișare, dar aici depinde multe și de dezvoltatorii de aplicații.

Interesant este că Foldul are șase camere foto. Pe spate, există aceeași set-up cu trei camere ca și la Galaxy S10, iar în față o singură cameră secundară de 10 megapixeli. În forma de tabletă, există două camere suplimentare în interiorul device-ului: cameră selfie și cameră principală de 8 megapixeli.

Din păcate, prețul este unul destul de mare – aproximativ 2.000 de dolari.

2.  Huawei Mate X

Că tot vorbeam de 5G și telefoane pliabile, Huawei Mate X le are pe ambele. Mate X are un ecran de 6,6 inch atunci când este închis și un ecran OLED de 8 inch atunci când îl deschideți. Are conectivitate 5G – de patru ori mai rapidă decât 4G, o baterie de 4.500mAh și trei camere foto pe spate.

Similar cu Fold, va fi foarte scump – aproximativ 2.600 de dolari. Cu toate acestea, la evenimentul de la MWC, Huawei a sugerat că vor fi anunțate și modele mai ieftine, tot pliabile.

3. TCL – DragonHinge

Cunoscută pentru televizoarele sale accesibile, compania chineză de tehnologie TCL lucrează la mai multe dispozitive pliabile: două tablete, două telefoane și un telefon care să se poarte în jurul încheieturii mâinii. Ceea ce e posibil să nu știți este că TCL deține și BlackBerry, Alcatel și Palm.

Dispozitivele viitoare au toate display-uri flexibile AMOLED care se pot îndoi, datorită technologiei DragonHinge. Brevetată de companie, balamaua specială concepută de TCL permite ca ecranele să se îndoaie atât în interior, cât și în exterior. TCL estimează că primul său telefon pliabil va fi disponibil în 2020 și că ar putea costa mai puțin de 1.000 de dolari – făcându-l semnificativ mai ieftin decât celelalte modele ale concurenței.

TCL a prezentat câteva prototipuri pliabile care utilizează noua sa technologie – DragonHinge la MWC 2019. Iar dintre toate modelele pliabile văzute la MWC, cele de la TLC păreau cele mai aproape de cum îmi imagineam eu că trebuie să arate un telefon pliabil. Caracteristicile viitoarelor telefoane pliabile de la TLC sunt încă necunoscute.

4. Energizer Power Max P8100S

Un model pe care l-am găsit mai mult din greșeală, pentru că sincer nu știam că Energizer pregătește un telefon pliabil, a fost Power Max P8100S. Da, compania care face baterii și telefoane dure, butucănoase și cu baterii mari, acum are în portofoliu și un smartphone pliabil.

Ciudat este că Energizer pare că pune accent pe bateria mare a telefonului, nu pe faptul că e pliabil. Cu o baterie de 10.000 mAh (un telefon standard de vârf are în jur de 3000-3500 mAh), o cameră selfie care iese din partea de sus preț, smartphone-ul nu pare deloc mare și greoi.

Power Max P8100S are două afișaje – un ecran de 6 inch cu rezoluție Full HD în exterior și un ecran de 8,1 inch cu rezoluție Full HD în interior. Dar nu arată foarte bine…

Nu am avut ocazia să testez Power Max P8100S, deoarece telefonul se afla într-o cutie de sticlă, fiind doar un prototip. Potrivit companiei Energizer, Samsung și Huawei au prioritate la fabricile unde se produc componentele pentru aceste modele pliabile. Ca urmare, Energizer nu a reușit să obțină toate piesele pentru modelul prezentat în Barcelona.

Telefonul dispune de două camere foto principale de 48MP și 12MP, o cameră foto secundară de 24 megapixeli, un procesor Qualcomm Snapdragon 855, 8 GB de memorie RAM, o memorie extensibilă de 256 GB și o baterie imensă de 10.000 mAh. Bateria va fi folosită atunci când utilizați 5G – da, Power Max P8100S de la Energizer este compatibil cu technologia 5G.

Mai surprinzător este prețul – Power Max P8100S va costa aproximativ 966 dolari, ceea ce îl face cel mai ieftin smartphone cu posibilități de pliere și 5G de până acum. Nu știm când se va lansa telefonul.

În plus, telefonul oferă o garanție pe toată durata vieții, care alungă unele dintre temerile despre cât de scump va fi reparația sau înlocuirea noului panou de la telefoanele pliabile.

5. Oppo

În mod oficial nu are un design stabilit și nici numele nu i l-am aflat, dar compania Oppo are un prototip de smartphone pliabil pe care l-a prezentat MWC 2019, dar nu a fost disponibil pentru toată lumea – trebuia să ai invitație specială la o întâlnire cu un reprezentant al companiei – eu nu am avut.

Inovația Oppo seamănă foarte mult cu Huawei Mate X, balamaua are același mod de prindere în partea din spate ca Huawei Mate X.

Deocamdată, telefoanele pliabile sunt mai mult în faza de prototip, dar probabil anul 2020 o să fie al telefoanelor pliabile.

 

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Shares