Ce este NFC?

NFC – Near Field Communication este o tehnologie wireless la o frecvanta mare, si cu o raza de actiune mica.Permite schimb de data intre doua obiecte pana la 10 centimetri. Pagina va vine in ajutor cu linkuri utile cu si despre tehnologia NFC, Telefoane mobile cu tehnologia NFC, Cititori si inscriptori de carduri NFC, Producatori de piese, si vanzatori de piese NFC, Bloguri NFC, Forumuri, portaluri NFC.

La ce puteti folosi tehnologia NFC?

Tranzacţii mobile

Imaginaţi-vă că aveţi acum cardul de credit, cel de loialitate şi de călătorii într-un singur loc: în interiorul telefonului dumneavoastră mobil. Cu tehnologia NFC (near field communication) telefonul dumneavoastră mobil se transformă într-un card cu utilităţi  multiple, care vă permite să faceţi cumpărături şi să călătoriţi cu uşurinţă.

De asemenea, puteţi vizita site-urile web preferate, obţine orare de călătorie, telefona, trimite mesaje text şi schimba informaţii cu prietenii dumneavoastră. Pentru aceasta este suficient să atingeţi telefonul de etichetele de acces rapid la servicii.

Tehnologia NFC vă permite să

  • Utilizaţi telefonul ca mijloc de plată sigur prin simpla atingere a telefonului dumneavoastră de cititoarele de carduri de credit care dispun de tehnologie NFC
  • Utilizaţi telefonul mobil drept bilet de călătorie – printr-o singură atingere
  • Vizitaţi site-urile preferate, să iniţiaţi apeluri şi să trimiteţi mesaje text atingând telefonul dumneavoastră de etichetele de acces rapid la servicii (disponibile, de ex., de la furnizorul dumneavoastră de servicii)
  • Accesaţi servicii mobile precum ştiri, informaţii meteo, orare de călătorie – pentru aceasta este suficient să atingeţi telefonul dumneavoastră de etichetele de acces rapid la servicii
  • Împărtăşiţi informaţii şi note cu prietenii şi colegii  dumneavoastră  – tot ce trebuie să faceţi este să apropiaţi cele două dispozitive NF

Cum funcţionează?

Tehnologia NFC  are în general o rază de operare de câţiva centimetri şi îmbină tehnologia RFID (radio frequency identification) de identificare a undelor radio şi infrastructura destinată cardurilor inteligente fără contact direct.

Datorită tehnologiei NFC, telefonul dumneavoastră poate prelucra pachete mici de date – integrate în etichetele de acces rapid la servicii – şi poate comunica cu alte dispozitive. Astfel, atunci când atingeţi telefonul dumneavoastră de o etichetă RFID se accesează automat serviciul conţiunut de etichetă.

Etichetele RFID pot fi purtate în poşetă sau în buzunar sau pot fi integrate în postere. De asemenea, vă puteţi crea propriile căi de acces rapid integrând date într-o etichetă RFID goală prin utilizarea telefonulul dumneavoastră NFC. Tehnologia NFC vă permite să împărtăşiţi căile dumneavoastră de acces rapid personalizate cu alte dispozitive compatibile NFC.

În plus, puteţi realiza tranzacţii atingând telefonul dumneavoastră de cititoarele de carduri de credit NFC sau la casa de bilete. Informaţiile privind plăţile, incluse de exemplu în cardurile de credit, cardurile de loialitate sau biletele de călătorie sunt stocate în siguranţă într-un chipinteligent din interiorul telefonului dumneavoastră.

In viitor.

85% de terminale POS (point-of-sale, dispozitive instalate în magazine care acceptă plata cu cardul) vor avea tehnologie NFC (near-field-communication, tehnologie de plată cu telefonul) până în anul 2016, potrivit unui raport făcut de firma de cercetare ABI Research, scrie cotidianul american The New York Times.

În prezent, aproximativ 10% din terminalele POS au şi tehnologie contactless NFC. Acest număr este de aşteptat să crească în următorii câţiva ani odată cu proliferarea smartphone-urilor cu tehnologie NFC.

Tehnologia este deja disponibilă pe mai multe modele de smartphone care au ca sistem de operare Google Android precum şi pe alte telefoane de la Samsung, Nokia, BlackBerry şi Motorola.

Daca vi se pare interesant, lasati un like si un comment aici http://samsungmobilers.ro/post.php?id=259

Surse: http://www.nfc.ebul.rohttp://www.nokia.ro si http://www.zf.ro 

Comments

comments

You may also like...

1 Response

Leave a Reply

  1. Andreea Deea says:

    Ma intreb…daca telefonul il pierzi sau ti se fura…inseamna ca pierzi tot ce ai salvat cu tehnologia NFC nu?

Shares