Iron Man sau Captain America?

Iron Man sau Captain America?

11 Mai 2016 Filme

„Captain America: Civil War” este cel de-al treilea film din seria „Captain America”, produsă de Studiourile Marvel. „Civil War” se desfășoară în jurul ideii de conflict generat între eroii din Avengers. Filmul ne va purta în zone variate ale Pământului, alături de efecte speciale, decoruri și conflicte neașteptate.

Filmul „Captain America: Civil War” este distribuit de Forum Film România și a avut premiera pe 6 mai 2016, în format 3D, IMAX 3D, 4DX și Dolby Atmos, eu vă recomand să-l vedeți la IMAX.
capposter
Evident că pentru un fan comic-book movies „Captain America: Civil War” este foarte important în dezvoltarea universului Marvel, un capitol care marchează trecerea de la joacă la un univers mai serios. Este un capitol foarte important în timeline-ul Marvel Comics și este tratat ca atare și în universul filmelor. Alegerea ca el să fie în linia de filme ale lui Captain America a fost una extrem de bună, deoarece filmele lui oricum aveau o tentă mult mai serioasă decât Iron Man sau Avengers, iar Thor nu a fost prezent în acest conflict.
Sunt destule diferențe față de povestea din comics, dar nu foarte mari, nu le voi menționa pentru a nu strica povestea filmului pentru cei care încă nu l-au văzut. Voi încerca să păstrăm acest review spoiler-free, cu mici dezvăluiri care erau mai mult sau mai puțin evidente din trailerele lansate.
În primul weekend de la lansare, „CAPTAIN AMERICA: RĂZBOI CIVIL” a înregistrat în România încasări record de aproape 500.000 de dolari americani şi peste 87.000 de admisii, devenind astfel cel mai bun film Disney cu supereroi din 2016, cât și filmul Disney cu supereroi care are cele mai mari încasări la lansare din toate timpurile.

Comparând cifele de deschidere ale filmului ”Captain America: Război Civil” cu ale altor producții cu supereroi, acesta conduce în top după cum urmează: a depășit încasările cu 247% față de ”Captain America: Soldatul Iernii”, cu 188% față de ”Iron Man 3”, cu 125% încasările ”Avengers: Sub semnul lui Ultron”, preum și filmul ”Batman vs. Superman”, unde a înregistrat încasări mai mari cu 71%.

Captain-America-Civil-War-Key-Art
Povestea filmului se învârte în jurul conflictului generat de către Avengers și faptul că în fiecare misiune/luptă a lor cu răufăcătorii cauzează victime colaterale și multă distrugere. Pentru aceasta, guvernele a peste 100 de țări se întrunesc să stabilească un consiliu care va controla pe Avengers. Acest consiliu urmează să stabilească ce misiuni vor primi, unde se vor duce și aproape toate aspectele care țin de Avengers și de funcționarea lor, deciziile luate de aceștia pe cont propriu fiind eliminate.
Evident că această decizie crează o diviziune în interiorul Avengers, iar conflictul interior se va manifesta pentru ambele tabere fiind accentuat de întâmplări din trecut sau personaje importante.
Cele 2 tabere care se formează sunt conduse de către Steve Rogers/Captain America. care consideră că Avengers trebuie să rămână o entitate independentă și care să servească unui bine suprem, și Tony Stark/Iron Man care consideră că Avengers trebuie controlați de coaliția guvernelor.
Povestea filmului este foarte bine legată, personajele fiind jucate bine, fiecare cu un arc de dezvoltare bine definit și cu decizii luate pe care le înțelegi, sau înțelegi de unde provin. Inclusiv personajul negativ are un scop bine definit și motivele sale sunt clare, înțelegi ce a generat acțiunile sale și pentru ce luptă el, ceea ce este foarte important fiindcă de multe ori personajele negative nu sunt bine interpretate sau au un arc de dezvoltare slab.
Super-eroii sunt mult mai umani în acest film, nu mai este tratat totul în glumă ca până acum, nu mai crezi că orice s-ar întâmpla binele întotdeauna câștigă și nici nu mai sunt și 100 glume pe parcurs, așa cum era rețeta Marvel în trecut. Din acest conflict toți au de pierdut, de aceea umorul este pus pe planul doi. Asta nu înseamnă că nu există umor, el este prezent exact unde este nevoie de el.
captain-america-civil-war-181827
Actorii joaca foarte bine, iar efectele speciale alături de stunt-work, sunt la nivel înalt.  Scenele de acțiune sunt spectaculoare, una din ele fiind probabil printre cele mai spectaculoase din ultimele filme comic-book-inspired, iar CGI-ul este foarte bine făcut, nu este supărător deloc.
Singurul lucru de reproșat a fost modul în care este filmată acțiunea, scenele de luptă, în prima jumătate a filmului, cu folosire în exces a efectului de „Shaky-cam” și a cut-urilor (tăieri/schimbări de cadru) multe și prea dinamice. Dar și aceasta pare că se maturizează odată cu câteva scene importante, trecând spre o filmare mai fluidă.
Filmul introduce două personaje noi în universul Avengers: Black Panther (Chadwick Boseman) și noul Spiderman jucat de către Tom Holland – acesta fiind probabil cel mai bun Spiderman până în prezent.
Ambele personaje au fost surprinzător de bune, au respectat rolurile, comportamentul propriu și ambele vor avea filme în curând.
„Captain America: Civil War” este un film bun, care tratează un subiect foarte matur pentru Marvel într-un mod exemplar. Povestea este bine înșirată, personajele, atât bune cât și negative, sunt bine conturate iar evoluția conflictului te ține în suspans.
Scenele de acțiune sunt destul de reușite, cu mici probleme la filmare… Pentru mine „Captain America: Civil War” este în Top 3 filme Marvel.
Un film pe care îl recomand să-l vedeți, dacă se poate, la IMAX.
P.S. Are două scene de final, deci trebuie să stați până la sfârșitul creditelor.

Comentarii

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Shares