HP Chromebook – un laptop doar pentru browsing

HP Chromebook – un laptop doar pentru browsing

11 Mar 2016 Laptop

Anul acesta a ajuns pentru prima dată în România un model Chromebook, modelul de 11,6 inci produs de HP. Pentru cine nu știe, laptopurile Chromebook sunt produse de diferite companii, exact ca și smartphone-urile Nexus.

HP Chromebook este disponibil la Orange la prețul de 299 euro fără abonament, sau 99 de euro la un abonament OrangeNet24.

IMG_6142

Am fost destul de dezamăgită de acest model, performanțele nu sunt ridicate iar sistemului de operare îi lipsesc funcții importante ce se regăsesc pe Windows și cu care suntem obișnuiți. Acest model Chromebook pare mai mult o tabletă fără touchscreen, dar cu tastatură. Laptopurile Chrome au propriul lor sistem de operare dezvoltat de Google – Chrome OS, sistem de operare ce pune accent pe browsing, navigarea pe internet, nu pe utilizarea de programe solicitante pentru laptop.

Imediat cum deschizi laptopul trebuie să te loghezi pe contul tău de Google, iar toate extensiile, bookmark-urile, tot ce ai salvat în contul tău Google or să fie imediat adăugate pe acest laptop. Marele avantaj al acestui laptop fiind conectivitatea, dacă folosești mult produsele Google.

Design-ul este unul reușit, simplu, minimalist, chiar nimic spectaculos, dar calitatea materialelor lasă de dorit. Tot laptopul este realizat din plastic, probabil pentru a fi cât mai ușor (laptopul cântărește doar un kilogram și 280 de grame), dar tot acest plastic îl face să pară și foarte sensibil și… ieftin. Capacul tot plastic pare la atingere și ai impresia că îl poți distruge dacă îl forțezi.

IMG_6119

Tastele arată foarte bine și chiar sunt plăcute la atingere, vei putea tasta ore în șir la acest laptop fără să-ți obosească mâinile. Pe tastatură vei putea vedea și taste speciale pentru activitatea de browsing. Touchpad-ul și el este foarte ușor de utilizat, funcționează scroll-ul cu două degete pe el în sus-jos, cu trei degete stânga-dreapta poți da un pas înapoi sau înainte, iar cu trei degete în sus-jos poți vedea toate ferestrele deschise sau le poți ascunde. Foarte utile aceste gesturi.

IMG_6104

Display-ul anti-glare este de 11,6 inci cu o rezoluție de 1366×768 de pixeli, culorile sunt naturale, contrastul este cam slad, dar unghiul de vizualizare este decent, iar ecranul se vede destul de bine și în lumină naturală puternică. Ecranul nu este touchscreen. Toate caracteristicile de mai sus îl fac perfect de luat în parc sau la o terasă în aer liber. Modelul reproduce doar 61,8% din gama de culori sRGB, ceea ce nu-l recomandă pentru editare foto.

Porturile disponibile sunt: un port USB 2.0, un port USB 3.0, un port jack pentru căștile audio care este și pentru microfon (nu sunt porturi separate), port pentru cititorul de carduri SD, port HDMI și portul de încărcare. Dispune și de WiFi, Bluetooth, dual-spekers și cameră web cu microfon. Camera web lasă de dorit, vă recomand să vă cumpărați o cameră web externă dacă conversațiile video fac parte din activitatea voastră zilnică.

IMG_6100

Există și un meniu rapid de unde te poți deconecta de la contul Google, te poți conecta la WiFi și Bluetooth, poți modifica volumul sunetului și poți accesa setările avansate de browsing.

Modelul testat de mine a avut un procesor Intel Celeron N2840 dual-core de 2.16 MHz cu Intel HD Graphics. Memoria RAM este de doar 2GB iar memoria internă este de doar 16GB. După cum știm, browser-ul Chrome mănâncă multă memorie RAM, așa că cei 2GB de RAM abia îți ajung pentru un document Word deschis și cel mult 7 pagini deschise în Chrome.  Dar poți stoca până la 100 GB din conținutul și fișierele tale în cloud, pentru că ai acces inclus la Google Drive timp de 2 ani.

IMG_6133

Autonomia bateriei este de 6-7 ore, testat de mine doar în browsing, Youtube și WordPress.

Nu am observat o supraîncălzire a device-ului, probabil pentru că nici măcar nu avea de la ce să se supraîncălzească.

Avantaje:

– Înregistrează-te în Google Play™ Music din Chromebook și beneficiezi de 60 de zile gratuite în aplicație. Importă colecția ta de până la 20.000 de melodii din biblioteca iTunes și adaug-o colecției existente de peste 30 de milioane de melodii din Google Play™ Music.

– 100 GB spațiu de stocare în Google Drive pentru doi ani.

– Posibilitatea de a edita fișiere offline sau mailuri offline prin Google Docs și Gmail

– Deschiderea rapidă a laptopului și conectarea sigură la contul Google (prin parolă, dacă o setezi).

IMG_6148

Dezavantaje ale sistemul de operare Google Chrome:

– Nu există buton de start, atât de util pentru orice utilizator pentru a accesa aplicațiile și funcțiile dorite.

– Nu poți instala mai nimic pe el, fără Photoshop, fără jocuri, fără programe de editare video, fără… mai nimic. E ca și cum ai folosi doar browser-ul Chrome pe el.

– Majoritatea aplicațiilor pe care le poți instala sunt extensii disponibile pe browser-ul Chrome, nu sunt aplicații în adevăratul sens al cuvântului, le lipsesc funcții și se încarcă greu.

Dar toate dezavantajele de mai sus nu arată că acest model e slab, toate Chromebook-urile au același sistem de operare, cu aceleași limitări. Dar nu pot spune că mă încântă că acest model e realizat de HP, având un trecut „tulbure” cu device-urile HP.

IMG_6129

HP Chromebook este ideal pentru operațiuni de bază precum navigarea pe internet, redarea fișierelor media sau gestionarea fișierelor. Nu permite instalarea unor programe mai solicitate pentru laptop. Îl recomand doar celor care au nevoie de un laptop de serviciu ușor, simplu de utilizat, pe care să-l folosescă doar pentru dactilografiere, navigare pe internet, scris de articole pe blog, documentare etc.

 

Comentarii

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Shares